Instagramda belirli bir kitleye bir ürün yada hizmet sunuyorsanız marka kimliğinizin oluşturulması oldukça önemli bir konudur. Tüketicilerin sizi tercih edebilmesi için bir marka olmak değerli bir etkendir. Marka kimliği insanların markanız ile duygusal bir ilişki kurmasını sağlar. Marka kimliğinde yer alan unsurlar marka hakkında kişilere ipuçları verir. En önemlisi markanızın hedef kitlenize sağladığı ürün yada hizmetlerinizin tanıtılmasına fayda sağlar. Instagramda bir marka kimliği oluşturmak için çok farklı stratejiler geliştirilebilir. Bu stratejiler sizin hedefleriniz doğrultusunda kurgulanır ve hedef kitleden beklenen davranışlar gerçeklenene kadar ilmek ilmek dokunur.
Hedef Kitlenizi Analiz Edin
Instagramda satış yapmak veya marka oluşturmak istiyorsanız hedef kitlenizi belirlemek yapılacak ilk işlerden olacaktır. Hedef kitlenizi iyi anlamak size çok iyi stratejiler kurma fırsatını verir. Instagram sayfa istatistik bölümünden hedef kitleniz hakkında detaylı bilgiler elde edebilirsiniz. Bunun yanında rakiplerinizi de tarayıp detaylı bir rakip analizi oluşturabilirsiniz. Bu sayede piyasada ne tür stratejiler daha fazla ilgi alıyor ölçümlemiş olursunuz. Hedef kitlenizi tanımanız için bir takım soru kalıpları oluşturabilirsiniz.
- Hedef kitleniz kim?
- Sizi neden takip etsinler ?
- Yaş aralığı ne?
- Hangi cinsiyet grubunda yer alıyor?
- İlgi alanları neler?
- Ne gibi beklentiler içindeler?
Amaçlarınızı Belirleyin
Diyelim ki; Instagramda bir hesabınız var ve burada kendi ürettiğiniz ürünlerin veya sağladığınız hizmetlerin takipçiler tarafından satın alınmasını istiyorsunuz. Bunun için stratejiler oluşturmamız gerekmektedir. Yaptığımız tüm çalışmaları belirli bir hedef doğrultusunda yapıyor olmamız gerekir. Siz hedef kitlenizden ne gibi bir davranış sergilemelerini amaçlıyorsunuz. Tek bir amaç olarak düşünmeyebilirsiniz. Sonuç olarak siz onlardan ürünlerinizi satın almalarını amaçlıyorsunuz.
Bunun yanında sizi arkadaşlarına tavsiye etsin, ürünleriniz hakkında geri bildirimlerde bulunsun, googleda veya pazaryerlerinde sizin için puan verip yorumlarda bulunsun, marka olarak sizin olumlu ve olumsuz yanlarınızı sizin ile paylaşsın, sizin marka elçileriniz olsunlar vs gibi farklı amaçlarınız da olması gerekir. Bu doğrultuda her bir amaç için farklı stratejiler geliştirerek markanızın gelişme adımlarını yavaş yavaş atmış olursunuz.
İşletme Profiline Geçiş Yapın
Instagramın işletmeler için oluşturduğu işletme profili, kişisel hesaptan farklı olarak bir çok özelliği beraberinde getiriyor. Instagram hesabınızı işletme profiline geçirerek kullanabileceğiniz özeller şunlardır. Facebook sayfanızı instagram hesabınıza bağlayabilirsiniz. Müşterilerinizin sizi hemen arayabileceği bir iletişim butonu koyabilirsiniz. Bu iletişim butonu ile sizi direkt arayabilirler veya mail adresinize mail atabilirler.
İstatistik kısmında ise güncellenen en son versiyonu ile birlikte erişim, etkileşim, takipçi rakamları, paylaştığınız her bir içerik için özel istatistikler, sizi takip edenlerin ve takipten çıkanların tarih filtrelerine göre, sizi takip eden kitlenizin hangi ülkeden, hangi yaş aralığında, kadınlar mı daha çok erkekler mi, postlarınızın hangi zamanlarda daha çok erişim aldığını gün veya saat olarak vb. gibi bir çok alanda size rakamsal olarak veri vermektedir. Bu sayede siz de hangi hamlenizin size ne kadar getirisi olduğunu ölçümleyip stratejinizi güçlendirebilirsiniz.
Güçlü bir işletme Profili Oluşturun
İnstagramda marka oluşturmak için yapılacak en önemli adımlardan biri de profilini düzenlemek. İşletme hesabına geçmenizle birlikte size sunulan imkanları en iyi şekilde değerlendirmeniz gerekir. Biyografi kısmında markanızı kısa ve öz bir şekilde tanıtım buralarda etiket kullanabilirisiniz. Alnınızda en güçlü olduğunuz yönlerinizi vurgulayabilirsiniz. Instagramda tek link verme yeri olan internet sitesi kısmına da eğer varsa markanıza ait sitenizi ekleyebilirsiniz. Eğer siteniz yoksa size en kısa ve hızlı şekilde ulaşabilecekleri Whatsapp linki (wa.me/905555555555) oluşturarak takipçilerinizin direkt sayfanızdan sizin ile iletişime geçerek hızlı bir hizmet sunmuş olursunuz.
Instagram Storylerinizi Öne Çıkar diyerek Öne Çıkarılmış görsellerde hizmet veya ürünleriniz ile ilgili kategoriler oluşturarak sayfanızın ne işler yaptığını hızlı bir şekilde takipçilerinize sunabilirsiniz. Öne çıkarılmış görsellerin kapak resimleri belli bir tasarım şablonunda oluşturulursa marka kimliğinize artı değer olarak yansıyacaktır. Burada en çok tercih edilen stil, hizmetleriniz ile ilgili bir icon çalışmalarının yapılarak kapak resimlerine eklenmesi. Hepsi aynı tarzda hazırlanmış farklı iconlar da olabileceği gibi farklı tasarımlar ve tipografiler de kullanılabilir.
Kurumsal Kimlik - Görsel Tasarımlar
Instagramda marka oluşturmak için öncelikle küçükte olsa kurumsal kimliğinizin oturtulması gerekir. Kurumsal kimlik sayesinde görsel olarak bir kurum olduğunuzu hissettirebilir ve takipçilerinizin güvenini kazanma şansını yakalayabilirisiniz. Paylaştığınız her görselde bir bütünlüğün olması, belirli bir iletişim dilinin kullanılması, Instagram hesabınızın logosu, kullanılan renkler, post ve story paylaşımları, öne çıkarlan görselleri belli bir tasarım diline oturtulmuş olması gerekir.
Bunların yanında müşteri ile temas halinde olduğunuz ögeler de bu çerçeve de aynı dilde tasarlanması gerekir. Kurumsal Kimlik çalışmaları sizin işletmenizin faaaliyet gösterdiği alana ve büyüklüğüne göre değişir. Bazı işletmeler çok detaylı çalışma yapması gerekirken bazıları 3-5 kalem kurumsal kimlik çalışması onlar için yeterli olacaktır. Instagram markaları için kurumsal kimlik ögeleri içerisinde şunlar yer alabilir.
- Logo
- Kartvizit
- Instagram Post ve Story tasarım şablonları
- Öne Çıkan Görseller Tasarımı
- Fatura veya İrsaliye tasarımları
- Kutu ve Ambalaj tasarımları
Paylaşım Takvimi Stratejileri Oluşturun
Instagramda markanızın temel ayarlarını yerine getirdikten sonra artık sıra geldi düzenli bir paylaşım takviminin oluşturulmasına. Öncelikle ne sıklıkta paylaşım yapacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Günde 2 tane, günde 1 tane, 2 günde bir tane, haftada 4 tane vs gibi bir rutininizin olması gerekir. Bunu belirlemek için İşletme hesabınızda yer alan istatistikler kısmından ipuçları alabilirsiniz. Paylaşımlarınız çok sık aralıklarla takipçilerinizi bunaltacak şekilde olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Her açtıklarında sizi karşılarında görmek, bir süre sonra onlarda bir bıkkınlık ve markaya karşı olumsuz bir tutum sergilemeye sebep olabilir.
Takvimi oluştururken içeriklerinizin başlıklara ayırarak içeriklerinizi çeşitlendirmeniz gerekir. Paylaşımların başlıklara ayırılması içerikleri daha etkin ve hızlı üretmenizi sağlar. Örneğin ürünlerinizin fiyatlı tasarımları, ürünlerinizin ne işe yaradıkları, neden markanızı seçsinler, markanız hakkında farklılıklar, takipçilere sorular (herhangi bir konuda), eğitici videolar, müşterilerden gelen yorumlar, çekilişler vs. şekilinde konulara ayırarak her bir konu özelinde içerikler üretebilirsiniz. Ürettiğiniz içerikleri takviminize homojen olarak dağıtarak takviminize şekil verebilirsiniz.
Diğer bir yandan içeriklerinizi taktik ve imaj olarak 2’ye ayırabilirsiniz. Taktik içerikleri direkt olarak satış amaçlı paylaşımlardır. Yani paylaşımlarda ürünlerinizi veya hizmetlerinizi sunarsınız. İmaj içerikleri ise markanız ile ilgili öne çıkan değerlerdir. Farklı olduğunuz konular, markanız ile gelişen önemli gelişmeler vb. gibi içerikler üretebilirsiniz.
Instagram Story’lerinin de aktif olarak kullanılması gerekir. Buranında içerik planlaması yapılıp daha fazla içerikler paylaşılabilir. Yapılan araştırmalarda story’lerde alınan etkileşimin normal feed paylaşımlarından çok fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Kullanıcılar Story kısmını çok aktif olarak kullanmakta ve her geçen gün popülerliğini artırmaktadır. Bunun yanında Instagram Reels özelliğinin gelmesiyle birlikte Tiktok tarzı videolarında instagram üzerinden oluşturulması platforma güç katmaktadır.
Üretilen içeriklerin marka kimliğine uygun tasarımları yapılarak paylaşıma hazır hale getirilir.